وب لاگ امیرحسین اسعدی

آنچه یادگرفتم، خواندم و دیدم رو اینجا به اشتراک می‌گذارم
I share what I learned, read and saw

طبقه بندی موضوعی
آخرین نظرات
  • ۸ خرداد ۰۲، ۱۵:۲۲ - احمد صداقت زاده
    عالی

۳ مطلب در دی ۱۴۰۱ ثبت شده است

واژه نامه تخصصی هوش مصنوعی

سلام

چند روزی هست مشغول نوشتن پایان نامه هستم. اگه شما هم رشته تون هوش مصنوعی هست و مشغول سمینار، پروپزال و یا پایان نامه نوشتن هستید، احتمالا پیش اومده که خواستین مثلا از یک کلمه مثل boosting استفاده کنید ولی به ترجمه گوگل ترنسلیت خیلی اعتماد نداشتین. آقای دکتر هادی ویسی و خانم الهام محمدی زحمت کشیدن و یک واژه نامه تخصصی هوش مصنوعی درست کردن و می‌تونید ازش استفاده کنید. شما هم اگه از این دست‌ فایل‌ها داشتین ممنون میشم کامنت کنید.

دانلود واژه نامه

به روزرسانی ۲

افزونه ویراستار در word هم می‌تونه معادل فارسی کلمات بیگانه رو پیشنهاد بده.

به روزرسانی ۱

متوجه شدم دو تا سایت هم هستن که واژه های مصوب فرهنگستان رو می‌تونیم توش پیدا کنیم( + / + )

پ.ن: امروز برف خوبی اومد و عکسش رو با شما به اشتراک می‌گذارم.

یکی از چیزایی که شدیدا علاقه دارم نجومه، و من تا وقتی نیشابور بودم سعی می‌کردم حداقل ماهی یکبار تلسکوپمو به پارک ببرم آسمون رو به مردم نشون بدم. اینکار برای حالم خیلی خوبه، احساس مفید بودن بهم دست میده، اینکه آدم‌ها ازم تشکر میکنن اینکه وقتی یک بچه ماهو میبینه و میگه عَهههه چقدر قشنگهههه اینکه یکی میاد میگه مرسی که تو این دور زمونه هستی و عشقت رو دنبال میکنی و با ما هم به اشتراک میگذاری اینکه یکی میاد میگه ممنون که علم و فرهنگو ترویج میدی. حالا چند ماهی هست به تهران اومدم که بتونم با سرعت بیشتری کارای تزم رو انجام بدم. خیلی دلم میخواست این رصد رو اینجا هم برگزار کنم تا اینکه در یکی از سفر هام پایه تلسکوپ رو آوردم و یاسر هم که اومد لطف کرد و لوله رو آورد و من منتظر فرصتی بودم که ماه باشه فراخوان نباشه ابر نباشه و برم رصد و امشب فرصتش پیش اومد.

از یکسری چیزا میترسیدم، مثلا اینجا که اومدم روز اول تا هم خونم فهمید گفت، نه نکن اینکارو و بیشتر فکر کن! پارک هنرمندان یک عده آدم سگ بازن میری بهت توجه نمیکنن سنگ روی یخ میشی بر میگردی. اگه پلیس یا شهرداری میومد تلسکوپم رو به بهانه سد معبر جمع میکرد چی؟ اگه واقعا کسی نمیومد چی؟ اگه خیلی شلوغ میشد و من تنهایی نمیتونستم جمعیت رو کنترل کنم چی؟ اگه نگهبان پارک با اخم میومد و داد میزد آقا جمع کن وسایلتو چی؟ اگه انجمن نجوم های تهران و آدم های نجومی اینجا میفهمیدن و جلوی کارمو میگفرفتن چی؟ و سؤال هایی هم تو ذهنم بود مثل اینکه بهتره مبلغ رو آزاد بگذارم یا مشخص کنم؟ کارت خوان بخرم یا نه؟ برنامه هامو از کجا اطلاع رسانی کنم؟

تا اینکه رسیدم به امروز. صبح مثل اکثر پنج شنبه های دیگه کتابخونه ملی بودم. اونجا هم بهم خوب گذشت و تونستم مقالمه مو ویرایشش رو تموم کنم و بفرستم که دوباره استادهام بخونن و بعد بفرسیتم برای مجله. قبل از غروب یعنی حدود ساعت ۵ اومدم سمت خونه از دیروز سلف یکم قیمه داشتم اونو زدم و شروع کردم وسایل رو جمع کردن. پایه تلسکوپ، لوله و یک بنر و یکم خورده ریز مثل چشمی‌ها ولیزر دونه دونه تو آسانسور گذاشتم و رفتم پایین، جالب بود که آهنگ آسانسور هم آهنگ پایانی آسمان شب بود یعنی گل ارکیده. اسنپ درخواست دادم ماشین اومد و منم وسایل رو سریع گذاشتم و رفتیم سمت ضلع غربی پارک هنرمندان.

ساعت ۶رسیدم، وسایلم رو بر پا کردم چند نفری اومدن و دیدن ولی مبلغی ندادن ساعت حدود ۶نیم بود که سرم خلوت تر شده بود. تا اینکه به شب که نزدیک تر شدیم شلوغ و شلوغ تر شد. و من دیگه از بابت استقبال خیالم راحت شد. هوا که سرد تر شد یک لباس به لباسام اضافه کردم. آدم‌ها اینجا کمی و فقط کمی از آدم های نیشابور مهربون تر بودن و مثلا وقتی از تلسکوپ میدیدن میگفتن وای چقدر قشنگه! یا تشکر شون از من عمیق‌تر بود. بوی گل(منظورم فلاور نیست) توی فضا بود و بیشتر دخانیات مصرف میکردن. گربه‌ها و سگ‌های خیلی بیشتری در پارک بودن. مثل نیشابور یک بار ماشین پلیس از توی پارک رد شد. یک نفر هم حین توضیح دادن گفت چقدر صدای خوبی داری :) بهم حس گوینده رادیو بودن دست داد. البته قبلا تو متمم هم راجع به این مختصر نوشته بودم(+).

اینجا ساختمون‌ها خیلی بلند ترن و مدام ماه و مشتری پشت یک ساختمون پنهان میشدن و من هم با کمک مردم تلسکوپ رو جابه‌جا میکردم. یک دختر بچه کلاس اولی ازم پرسید: عمو همکار نمیخوای؟ نمیشه من بهت کمک بدم و یکم از پولا رو بدی به من؟ خیلی ها ازم آدرس یک پیج یا کانال می پرسیدن برای برنامه‌ روز‌های آینده. یکی گفت پارک قیطریه و نیاوران هم خیلی خوبه اونجا هم برگزار کن. یکی پرسید رصدخونه زعفرانیه چرا کار نمیکنه؟ که معادلش در نیشابور میشه چرا افلاک‌نما یا رصدخونه باغرود کار نمیکنه؟ چند نفر شماره مو واسه تور نجومی گرفتن و همچنان خیلی ها از اینکه قیمت تلسکوپ چنده پرسیدن.

حدود ساعت ۱۱ با خلوت تر شدن پارک وسایلم رو جمع کردم و اسنپ برگشت رو گرفتم و خیلی خوشحال از اینکه از برنامم استقبال شد، از این‌که کاری رو کردم که دوستش دارم و به برنامه هام یک تنوع حسابی خاص بدم، و از این‌که تونستم یکم پول جمع کنم. و دیگه از رصد برگزار کردن در تهران نمیترسم. و من باز هم یادگرفتم چقدر خوبه به جای مسخره کردن آدما و حس منفی دادن و گفتن تو نمیتونی، به کار الانت بچسب، کسی استقبال نمیکنه، بهشون امید بدیم و تشویق شون کنیم، ازشون تشکر کنیم مثلا میتونیم خیلی ساده بگیم مرسی یا اینکه بگیم داداش خیلی حال خوبی به من دادی دمت گرم میریم الان برات یک چای میخرم. و چه خوب که سعی کنیم بهشون حس ارزشمند بودن رو بدیم.

من این مقاله رو با دقت بیشتری خوندم چون میخواستم بیشتر راجع به مولفه‌ها، در آزمایش‌های پردازش گفتار آشنا بشم.

این مقاله (+) توسط یک تیم ژاپنی نوشته شده، و حرف اصلیش اینه که آهای ملت، تافل آیلتس رو بگذارین کنار، داده‌های EEG شما میتونه نشون بده زبان تون در چه سطحی هست. ادعای جالبی هست و بنظر هم دور نیست که به همچینین تکنولوژی ای  برسیم. توی این پست با جزئیات کارشون کاری ندارم و فقط میخوام گزارش مطالعه خودم رو از قسمت Discussion مقاله با شما به اشتراک بگذارم.

مثل اکثر بحث ها اول با اینکه کلا در آزمایشمون چیکار کردیم شروع شده و نتایجی که دیده رو گفته. بعد به طور خاص راجع به سه مولفه N1، P2 و N400 صحبت کرده. در نهایت هم از محدودیت‌های کارشون گفته و نتیجه گیری کرده. من در این مطالعه تمرکزم بر روی سه مولفه بود. ابر کلمات متن‌های مرتبط رو رسم کردم و کلمه های پر تکرار رو براتون می‌نویسم.

Native, Attention, Listening, Amplitudes, N1, Proficiency, L2, Speech, N400, P2, and Latency.

پیش نوشت اول: قبل از اینکه از جزئیات مولفه‌ها بگم، یادآوری میکنم که پیش نیاز ادامه متن آشنایی مقدماتی با ERP، و مولفه‌هاش هست. نام گذاری مولفه‌ها به این صورت هست که زمان و مثبت یا منفی بودنش رو گزارش میدیم. مثلا N1 یعنی مولفه‌ای که در ۱۰۰ میلی ثانیه رخ میده و منفی هست یا P2 یعنی در  ۲۰۰ میلی ثانیه رخ میده و مثبت هست. N400 یعنی ۴۰۰ میلی ثانیه رخ میده و منفی هست.

پیش نوشت دوم: میشه کلمات رو به دو دسته open class words که شامل  nouns, verbs and adjectives هستن و close class word  که شامل pronouns and conjunctions هستن تقسیم کرد.

پیش نوشت سوم: میشه گفت ما دو نوع توجه داریم، توجه بالا به پایین (میتونید بالا رو مغز و پایین رو چشم فرض کنید) که توی اون مغز دستور میده به فلان جا توجه کن، و توجه پایین به بالا که محرک خواصی از طریق چشم توجه مغز رو به خودش جلب میکنه.

مولفه N1

  • اینها در آزمایش شون بین زمان رخ دادن پیک N1 و نمره تسک شنیداری شون رابطه پیدا کردن
  • ارتفاع مولفه شنیداری با میزان توجه ما به یک صدا فرق میکنه. مثلا اگه تو یک مهمونی بخوایم بفهمیم هوشنگ به صدای هایده گوش میده یا شهرام کافیه میزان ارتفاع N1 رو برای هایده و شهرام حساب کنیم و مثلا می‌بینیم برای هایده بیشتره با اینکه هوشنگ روش به سمت شهرامه و به ظاهر داره سر تکون میده. اما فعالانه حواسش به حرفای هایده هست و به حرف‌های شهرام گوش نمیده.
  • نقش توجه انتخابی در یادگیری زبان دوم یا همون L2 قبلا بررسی شده.
  • نشون داده شده که افراد به کلمات open class words بیشتر از close class words توجه میکنند.
  • تو یک مطالعه با داده چشمی، شرکت کننده‌هایی که به موارد آزمون توجه داشتن عملکرد بهتری داشتن
  • افرادی که L2 بهتری داشتن، کنترل شناختی بهتری هم داشتن
  • مطالعات بالا نشون میده توجه بیشتر یعنی یادگرفتن بیشتر
  • یکی از زمان‌های مهم برای درک گفتار توسط مغز شروع کلمه هست
  • پیشنهاد دادن که N1 با توجه بیشتر کمک میکنه بتونیم جمله رو به اجزای کوچیکترش بشکونیم، حتی اگر جمله با کلمات بی معنی درست شده باشه
  • با توجه به اینکه N1 میتونه شاخصی از تقسیم بندی گفتار باشه، پس اینکه ما هم دیدم آدم هایی که نمره بهتری دارن N1 براشون زود تر رخ داده به نظر منطقی هست

مولفه P2

  • برای ما دامنه و تاخیر P2 با نمرات آزمون شنیداری همبستگی منفی داشتن
  • P2هم مثل N1 با توجه تغییر میکنه
  • برخلاف N1 با افزایش توجه دامنه P2 کاهش پیدا میکنه
  • دامنه P2 در طول به خواب رفتن افزایش پیدا میکنه
  • پس اینکه ما دیدم P2 برای افرادی قوی کوچک شده طبیعی هست
  • حفظ توجه و اطلاعات زمینه‌ای میتونه به توجه بالا به پایین کمک کنه
  • وقتی در کنار صوت تصویر هم داشتیم و این تصویر کمک میکرده کلمات رو بهتر پیش بینی کنیم باعث میشده N1P2 زود تر رخ بدن و ارتفاع P2 کمتر بشه
  • پس بر اساس این نتایج افراد قوی تر سعی میکنن خودشون زمینه های دیگه رو هم فراهم کنن تا بهتر یاد بگیرن

 

 

مولفه N400

  • ما دیدیم تاخیر مولفه N400 با نمره شنیداری رابطه منفی داره، به عبارت دیگه هرچی آدم L2ش قوی تر باشه N400ش زود تر رخ میده
  • مطالعات زیادی در EEG نشون دادن N400 نشان دهنده پردازش معنایی هست
  • بنظر ما چون دیدیم که N1 و P2 هم با مهارت شنیداری رابطه داره، احتمالا پردازش سطح پایین مثل درک آواها و تقسیم بندی گفتار زود تر رخ بده سبب میشه پردازش سطح بالاتر مثل معنای کلمه هم زود تر درک بشه
  • نتایج  ما با آزمایش قبلی مون میخونه، اونجا به سه گروه، انگلیسی زبان، ژاپنی‌ای که انگلیسی خوب بلده، و ژاپنی‌ای که انگلیسی خوب بلد نیست متن رو به صورت کلمه به کلمه نشون دادیم. و اونجا هم دیدیم هرچی زبان انگلیسی طرف قوی تر باشه N400ش زود تر رخ میده.
  • ما دیدیم دامنه N400 هم با نمره زبان رابطه داره  هرچی زبان قوی تر دامنه بیشتر، که البته با مطالعات قبلی ناسازگار بود
  • دیده شده افرادی که زبان شون اسپانیایی هست، هرکی N400ش کوچیک تره(دامنه) زبان L2ش قوی تره، و گفته شده که احتمالا کسی که زبانش قوی نیست باید تلاش بیشتری بکنه تا معنای کلمات رو ترکیب کنه و جمله رو بفهمه.  البته این آزمایش به صورت ERP  و در حالی که کلمه ها روی مانیتور نوشته شدن انجام شده
  • شاید دلیل نتیجه متفاوت ما نوع متفاوت آزمایش ما باشه، ما داده رو به صورت پیوسته گرفتیم و  یک فایل صوتی دادیم
  • مطالعات مختلف نشون داده N400 رو میشه به روش‌های مختلف ایجاد کرد، یعنی چه شما کلمات رو نشون بدی چه عکسشو بگذاری چه فایل صوتی شو پخش کنی همه اینا میتونه N400 ایجاد کنه
  • در N400 ما دو داستان داریم: اول کلمه از رو لانگ ترم مموری مون بیاریم، دو معنای کلمه رو با کلمه های اطرافش ترکیب کنیم و جمله رو بفهمیم.