یادگرفتنِ یادگرفتنْ
داشتم راجع به آموزش سرچ حرفهای در گوگل اسکالر مطلب میخوندم که فهمیدم اگه توی سرچ تون بخواید فقط توی ژورنال خاصی دنبال مقاله بگرده کافیه اینو به سرچتون اضافه کنید:
search phrase source:journalname
و خب چون مجله(ژورنال) Nature از اون خوباست من هم این کار رو کردم و به این مقاله رسیدم(+). در مقدمه مقاله از دوره Learning How To Learn وبسایت coursera خیلی تعریف کرده بود، و نویسندههای مقاله که دقیقا مدرسهای دوره بودن آدمهای معتبری بودن و اینطور شد که من تشویق شدم در دوره ثبتنام کنم.
در ادامه مطلب خلاصهی دوره و نظرم رو راجع بهش مینویسم.
تاریخ آخرین به روز رسانی ۱۹ مهر ( اضافه کردن هفته چهارم)
این مطلب ناقص است و به مرور که من دوره رو کامل کنم این نوشته هم کامل تر خواهد شد.
در ادامه اول خلاصهی دوره رو میگم که که ببینید بهکارتون میاد یا نه و اینکه مطالبش رو قبلن جای دیگه یادگرفتین یا نه هرچند که به نظرم یک بار دیگه مرورشون توسط بارب براتون مفید خواهد بود.
خلاصه مطالب
- هفته اول
-
هفته دوم
- گاهی بد نیست پراکنده بخونیم یعنی تو یک تایم مطالعاتی تصادفی بریم تمرین فصلهای مختلف رو حل کنیم.(interleaving)
- گاهی از خودتون آزمون بگیرید
- از اینکه فقط تمرینهای ساده رو حل کنید اجتناب کنین
- طبق قانون سرندپیتی اولین تمرینی که حل میکنید سخته و به مرور هرچی بیشتر تمرین حل کنید براتون سادهتر میشه.
- خیلی کتاب یا جزوه تون رو هایلایت نکنید.
- سعی کنید مرور اطلاعات (recall) رو در فضایی متفاوت انجام بدین اینجوری ذهنتون برای فضای امتحان بیشتر آماده میشه و فقط به اتاق مطالعه تون شرطی نمیشین.
- Recalling is better than rereading
-
هفته سوم
- اینکه چند دقیقه اول که میخواین یادگیری رو شروع کنید طبیعی هست که حس خوبی نداشته باشین
- در زمانهای مطالعاتی تون به جای اینکه تمرکز کنید روی نتیجه روی مسیر تمرکز کنید مثلا به خودتون نگید تو این نیم ساعت باید ۳ تا از مسئله هامو حل کنم بگین من میرم سراغ مسئلهها و قراره ازشون چیزی یادبگیرم حالا هرچند تا که شد
- اهمال کاری یک عادت بده که یواش یواش اثرات بدی میتونه بذاره روی زندگی تون در نتیجه عادات رو بشناسید
- چیزایی که باعث میشن حواستون پرت بشه رو کلا دور کنید مثل موبایل و اینترنت
- اگه جایی هستید که سر و صدا زیاده و نیاز به تمرکز دارید میتونید از محافظ های گوش که عایق صدا هستن استفاده کنید
- تکنیک پومودور میتونه توی دوری کردن از اهمال کاری بهتون کمک کنه، یادتون نره که برای خودتون جایزه تعریف کنید از گوش داده به موسیقی مورد علاقه تون تا رفتن به سینما
- تکنینک های حفظ کردن بهتر مطالب
- سعی کنید مطلب تون رو به تصویر تبدیل کنید و اون رو حواس مختلف تون بفمیدش
- تصویر تون هرچی عجیب غریب تر یا خنده دار تر باشه بهتر به ذهن تون میچسبه
- بیشتر خواستین بدونید لغت Mnemonics رو سرچ کنید به عنوان مثال من این شکل رو برای راحت تر به خاطر سپردن مشتق سینوس هیپربولیک اینورس درست کردم :)
- سعی کنید یک جایی رو تصور کنید مثل خونتون، دانشگاه تون یا رستوران مورد علاقه تون و حالا چیزایی که قراره حفظ کنید رو بچینید اونجا
- مطالب تون رو توی یک تایم مطالعاتی تکرار نکنید بلکه در زمان ها و روزهای مختلف بخونیدشون برنامههایی مثل Anki و Quizlet کمک تون میکنن
-
هفته چهارم
- در یادگیری مطالبتون دنبال آنولوژی باشین و بین مطالب شباهت پیدا کنید مثلا اگه دارین ولتار رو یاد میگیرین یاد خالی شدن آب از سد و اون نیرویی که توربین ها رو میچروخنه بیفتین.
- بدونید اگه افکارتون رو عوض کنید شما هم عوض خواهید شد.
- یادتون باشه هر مطلبی رو که خوندین یک دور از روش بعدا حتما حداقل یک بار باید برین و دوباره مرورش کنید و اگه تنها به دفعه اول اتکا کنید خیالتون راحت باشه که از ذهنتون پاک میشه.
- امتحان دادن مثل خلبانی یک جنگنده هوایی یا جراحی نیاز به چک لیست داره سعی کنید تا جای ممکن لیستتون چک خورده باشه.
- تو امتحان با سوال سخت شروع کنید، البته در حد یکی دو دقیقه روش بیشتر وقت نگذارین اینجوری وقتی رفتین سراغ سوال های ساده تر در ناخودآگاه ذهنتون مشغول کشتی گرفتن با اون سوال سخته هست.
- وقتی میخواین امتحان بدین به جای تفکر اینکه "خیلی استرس دارم برای این امتحان کوفتی" بخودتون بگین "ببین چقدر برای این امتحان هیجان دارم"
- تنفس عمیق صحیح رو یاد بگیرین که به کاهش استرس بهتون کمک میکنه(+)
- در امتحان گاهی ممکنه غرق یک سوال بشین و ذهنتون بگه دراین درست میرین، در حالی که راه حلتون اشتباهه، بد نیست گاهی به صورت لحظهای حواستون رو پرت کنید بعد با دید کلی نگر به سوال نگاه کنید و از خودتون سوال کنید راه حلم چیزیه که سوال خواسته؟
- حتما حتما شب قبل امتحان خوب خوابیده باشین و گرنه فرداش تمرکز کافی نخواهید داشت.
و اما نظر و تجربم از گذروندن این دوره کورسرا:
قابلیت تمرین دادن و تصحیح کردن
خیلی برام جالب بود وقتی داشتم تمرینهای دیگران رو تصحیح میکردم هم اینکه مثلا میخوندی یک نفر دیگه تو فلان قاره مسئله شبیه به تو رو داره و برای همین در این دوره ثبت نام کرده، هم اینکه بعضی جواب تمرینهای دوستت به درد خودت هم میخوره. و اینکه خودت گاها باید تمرین بدی باعث میشه که ببینی چقدر یادگرفتی، چی ها رو هنوز خوب یاد نگرفتی و باید دوباره بخونی.
کیفیت فیلمها
معلوم میشه برای تهیه فیلمها قبل و بعد از تولیدشون وقت صرف شده تا یادگیری و دنبال کردنش برای من و شما راحت تر باشه. مثلا اصول میر رو رعایت کردن، از پرده سبز استفاده کردن، شکلها و تصاویر به یادگیریش خیلی کمک میکنه و گاها شوخی های بارب باعث میشه فردا هم که از خواب بیدار بشی شوق این رو داشته باشی که یک قسمت دیگه هم بگذرونی.
محتوای فیلمها
تحقیق محور بودن و مصاحبه با آدمهای درست و حسابی دیگه.
گفتگو با خورههای یادگیری
یکی دیگه از ویژگی های مثبت این دوره گفتگوهایی دوستانهای هست که بارب تدارک دیده که جنبههای مختلف یادیگری رو هدف قرار میده. مثلا یادگیری زبان، مهارت نویسندگی، و ... بیشتر مصاحبه شونده ها خودشون بلاگر هستن و تجربههای زیادی از در زمینه خاصی از یادگیری کسب کردن و معمولا کتابهای خودشون رو دارن. گاها نکات جدیدی برای یک مسئله خاص میگن و یا همون حرفهایی که تو طول دوره زده شده رو به زبان خودشون و با مثالهای واقعای از اتفاقاتی که در طول مسی ر یادیگیر خودشون افتاده بیان میکنن. که این خودش باعث کند شدن سرعت یادگیری شما و فهمیند بهتر مطالب میشه.